A sütőtök kedvező élettani hatásait nemcsak a táplálkozástudomány, hanem a természetes gyógymódok is kiaknázzák. Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök gazdag vitamin tartalmának köszönhetően komoly egészségmegőrző és gyógyító hatásaal bír. A sütőtök rengeteg bétakarotint tartalmaz, ez adja narancssárga színét. A bétakarotin a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, ugyanakkor erőteljes antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak. A sütőtökben levő fitoszterolok a gyógyszeriparban is használatos hatóanyagok. A fitoszterolok a koleszterin növényi megfelelői. A sütőtök zsírsavakban, olajokban, fehérjékben, szénhidrátokban és rostokban rendkívül gazdag. A tökmag nagymennyiségben tartalmaz linolsavat, linolénsavat, illetve E-vitamint és karotinoidokat. Ez teszi lehetővé a daganatos betegségek, ezen belül is a prosztata problémák kialakulásának megelőzését, illetve helyreállítását.
Szív és érrendszeri hatás
Kalcium és magnéziumtartalma serkenti a vérkeringést, támogatja szívizom munkáját. A sütőtöklé kiválóan tisztít és megszabadít az erek falán lévő lerakódásoktól, csökkenti a szívbetegség és agyvérzés kockázatát. Csökkenti a magas vérnyomást és harmonizálja a koleszterinszintet.
Az emésztőrendszerre gyakorolt hatása
A sütőtök gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint a zöldségfélék között igazi energiabomba. Rosttartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést, tisztítja a bélrendszert, gyorsítja és szabályozza a bélműködést, ezáltal megszünteti a székrekedést. A sütőtök egy természetes emésztésserkentő és étvágycsillapító, alacsony a kalóriatartalma. Támogatja a máj működését. A sütőtök rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a bélrendszeri rákok kialakulását.
Nyugtat, fiatalít és energetizál
Kevésbé közismert, hogy a tökmagban található triptofán is. A triptofán esszenciális aminosav, mely elősegíti a szerotonintermelést, mely nyugtatóan hat az idegrendszerre, fogyasztása a hangulatot jelentősen javítja, ezáltal természetes antidepresszánsként működik. Gyermekek rendszeres sütőtöklé fogyasztása megelőzi a hiperaktivitás, magatartás- és figyelemzavar kialakulását.
A sütőtöklé fogyasztás előnyei:
-
nagyon gazdag vitaminokban
-
az egyik legismertebb antioxidáns és béta-karotin forrás
-
magas kálium tartalma miatt jótékony hatással van a vérnyomásra
-
magas antioxidáns és vitaminforrás tartalma miatt segít a degeneratív szemsérülés ellen
-
kiválóan serkenti a veseműködést
-
megtisztítja a vérereket
-
kiöli a bélférgeket a bélrendszerből
-
védelmet nyújt a prosztatabetegségek ellen
-
kiválóan lassítja az öregedést a szabad gyökök megkötésével
-
kimagaslóan nagy mennyiségben tartalmaz vasat
-
természetes hashajtó és béltisztító
Figyelmeztetés!
Túlzásba vitt fogyasztás (60 mg/nap bétakarotin) esetén sárgára színezi a bőrünk színét.
Források:
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003.