Szuper gyümölcs, lenyűgöző hatásokkal. Az áfonya egy adagja ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy ugyanolyan adag alma, sárgarépa, sütőtök vagy brokkoli.
Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása. Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a szembetegségek, a korai öregedés, az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. Egyik legfontosabb hatása a szabad gyökök elleni védelem, mely azok semlegesítésével történik. Ugyanakkor szinergikusan működik más antioxidánsokkal, különösen a C-vitaminnal. Rendszeres fogyasztása védelmet jelent a bőrnek, az életkor előrehaladtával kialakuló bőrhibák megelőzésében fontos szerepe van. Általában elmondhatjuk, hogy bőrünk ápolt, fiatalos és egészséges a benne lévő vitaminok hatása által. A bélrendszerre és az emésztésre gyakorolt hatása a benne lévő pektineknek tulajdonítható. Általa a bélmozgás fokozódik, az emésztő rendszer mirigyeinek szekréciója növekszik. Polifenol tartalma és a tanninok megelőzik, illetve csökkentik az emésztőrendszer gyulladásos elváltozásait. Kifejezetten csökkenti a bélrendszeri daganatok, különösen a vastagbélrák kockázatát. ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) érték: nemzetközileg elfogadott és hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, mely az élelmiszerek antioxidáns és fitonutriens kapacitását hasonlítja össze, illetve határozza meg. Az áfonya rendelkezik a legmagasabb értékkel, megelőzve a szeder, a szilva, a málna és az eper értékét is.
Szív és érrendszere gyakorolt hatása
A többször megismételt vizsgálatok szerint az áfonya 1-3 hónapos fogyasztása napi 1 adagban (15-20 dkg vagy 1,5-2 dl) kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, növeli a jó (HDL) és csökkenti az ártalmas triglicerid szintjét. A vérnyomás értéke javul, mert javul az érrendszer állapota, az erek rugalmassága nő. Idős felnőttek (ált. 76 év) 2-2,5 dl áfonyalé 3 hónapos fogyasztása után jelentős eredményeket ért el a memória teszteken. Az áfonya képes lassítani, illetve késleltetni az agy öregedését.
Vércukorszintre gyakorolt hatása
Az áfonya az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök csoportjába tartozik. Glikémiás indexe 40-50 közötti érték (50 alatt számít alacsonynak). A glikémiás index az a mérőszám, mely megmutatja, hogy a szénhidrátok milyen mértékben és milyen gyorsággal emelik az vércukorszintet és ezáltal milyen inzulinválaszt provokálnak a szervezetben. Kutatásokból kiderül, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás (3 hónap, napi 1 adag) jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet még II. típusú diabétesz esetén is.
Az áfonya hatása a szemre és a látásra
Ez az egyik legkülönlegesebb és legismertebb hatása az áfonyának. Az amerikai légierő pilótái kötelezve voltak az áfonya rendszeres fogyasztására a látásuk javítása érdekében. A retina nagyon érzékeny az oxidatív stresszre. Az áfonyában levő antioxidánsok, különösen az antocián segíti a szem, a retina és a látás védelmét.
-
Az antioxidáns hatása a szervezet minden részére kifejti a hatását.
-
Az idegrendszerre
-
A keringési rendszerre
-
neurodegeneratív betegségekkel szemben
-
vércukorszint szabályzó hatás
-
emésztőrendszer tekintetében a vastagbélre gyakorolt hatása és a rák elleni védelem.
-
A fekete áfonya leve segíti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket.
-
Akadályozza a kalcium lerakódást az erekben és megelőzi az érelmeszesedést.
-
Vérhígító hatása van mely megakadályozza a vérrögök kialakulását.
-
Az eddig említett hatásai miatt elősegíti a megfelelő szívműködést.
-
Hatékony a gyomorfekély ellen.
-
Jótékony hatással van a szemre.
-
Gyulladáscsökkentő hatás.
források:
https://dietless.hu/afonya/
Jean Carper: Ételpatika. Best Books. Budapest, 2001.
Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003.