Átlagos tápérték 100 ml termékben |
Energia |
184 kJ / 44 kcal |
Zsír |
0 g |
- amelyből zsírsavak |
0 g |
Szénhidrát |
10,8 g |
- amelyből cukrok |
9,4 g |
Fehérje |
0,2 g |
Só |
0,053 g |
C-vitamin |
0,59 mg |
Ásványianyag-tartalom 100 ml termékben |
Kálium (K) |
78,1 mg |
Kalcium (Ca) |
11,4 mg |
Nátrium (Na) |
9,7 mg |
Vas (Fe) |
0,3 mg |
A VÖRÖS ÁFONYA BEMUTATÁSA ÉS POTENCIÁLIS HATÁSAI:
- Kémiai alkotórészek a bogyóban: gyümölcssavak, poliszacharidok, vitaminok, ásványi anyagok nyomelemek, cianidin glikozidok, benzoesav-származék, arbutin.
- Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, Antimikrobás (baktérium, gomba szaporodását gátló)
- Antioxidáns hatású, sejtregeneráló, segít a méregtelenítésben.
- Kiváló húgyúti fertőzések kezelésére, erősíti a húgyhólyagot, segíti az éjszakai vizelettortást.
- Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása.
- Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. Fogyaszthatjuk köszvényes, reumás panaszok enyhítésére.
- A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A sűrűre főzött vörös áfonyaszirupot fogínygyulladás, fekélyes szájpenész, illetve sömörkezelésre is használhatjuk.
- Jótékony a túlsúly, magas vércukor, érelmeszesedés és érrendszeri betegségek, valamint magas vérnyomás esetén. Ezen kívül a magas vércukorszint csökkentésére, klimax során fellépő idegrendszeri zavarokra, orbánc, idegzsába ellen, megfázás, nátha, láz, torokgyulladás, tuberkulózis kiegészítő kezelésére, gyomor-, bélhurut, hasmenés megszüntetésére ajánlott.
- Megnövelheti a, jó" (HDL) koleszterin szintjét és a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét. Ily módon tehát megelőzheti a szívbetegség kialakulását.
- Késlelteti az öregedést. Erős antioxidáns hatással bírnak, a daganatos betegségek megelőzésében, gyógyításában is fontos szerepet töltenek be.
Források:
Jean Carper: Etelpatika. Best Books. Budapest, 2001. Tóth Gabriella (szerk.): Bioterápia kézikönyv. Lectum Kiadó. Szeged, 2003. Fási Katalin: Gyógyító zöldségek és gyümölcsök Zen Kiadó, 2014. Kissné Dogossy Éva: A természetkincseskamrója. Pannon-Literatúra Kft, 2007.
Kocsis Márta: Gyógynövények kincsestára. Alexandra kiadó 2018.
Minőségét megőrzi:
A gyártástól számított 2 évig tiszta, száraz, jól szellőző helyen, +2 oC -tól +25 oC-ig terjedő hőmérséklet és legfeljebb 75 % páratartalom mellett. Óvja a közvetlen napfénytől.
Fogyasztási javaslat:
Felbontás után hűtve tárolja és 3 napon belül fogyassza el.
Az üledék lerakódás természetes jelenség. Fogyasztás előtt felrázandó!
Kiszerelés:
1000 ml
Származási hely:
Ukrajna
Forgalmazza:
Aprit-Hungary Bt.
4600 Kisvárda, Török út 34.